štvrtok 1. novembra 2012

6 spôsobov, ako sa zdravo stravovať

Na webe som našiel zaujímavý článok ohľadom zdravého stravovania a rozhodol som sa ho preložiť. Ide o 11 tipov, ktoré odporúčam prečítať každému.

1, Zdravý postoj k jedlu
Postavte sa tvrdo k vašim stravovacím návykom. Jete viac, keď ste pod tlakom? Odopierate si jedlo, aby ste si dokázali, že ho máte pod kontrolou? Zamyslite sa a zdravo posúďte, či nemáte prehnaný vzťah k jedlu a ako by sa to dalo zmeniť.

2, Zistite, koľko kalórii denne Vám postačuje
Toto číslo sa môže veľmi líšiť a je závislé od metabolizmu každého človeka a jeho dennej telesnej aktivity. Je to jednoduché - pokiaľ veľa priberáte, jedzte menej. Ak chcete jesť viac a začnete priberať, tak športujte a hýbte sa taktiež viac. Udržujte rovnováhu.

3, Pite dostatok vody
Dehydratácia je zdraviu škodlivá. Dostatok vody pre vaše telo znamená omnoho lepší pocit, ako aj plnší žalúdok - netreba to ale preháňať a používať vodu ako náhradu jedla, aby ste oklamali svoje vlastné telo!

4, Jedzte päťkrát za deň
Z toho by mali byť tri hlavné jedlá (raňajky, večera a obed) s dvoma snackmi medzi tým. Toto vám umožní zjesť na každú porciu menej jedla a tým pádom aj menej namáhať žalúdok. Najhoršie, čo môžete urobiť, je byť cez deň napríklad 6 hodín bez jedla a večer sa prepchávať.

5, Nevynechávajte raňajky
Mnoho ľudí si myslí, že raňajkovať nepotrebuje, pretože ráno nie sú hladní. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí neraňajkujú si zvyčajne tučnejší ako tí, ktorí tak robia. Dôvodom je, že raňajky naštartujú váš metabolizmus a ten potom počas dňa lepšie pracuje.

6, Jedzte pomaly
Už sa vám niekedy stalo, že ste sa doslova narvali jedlom a o pätnásť minúť neskôr ste išli explodovať?  Toto sa deje preto, lebo Váš žalúdok nestihol povedať Vášmu mozgu, že už je plný. Tým pádom ste zjedli viac, ako by ste mali. Jedzte preto pomalšie - je to zdravšie a Vaše telo dostáva tie správne podnety.

Existuje samozrejme mnoho ďalších zásad, ako sa správne stravovať. Základom je nehnať nič do extrému a pri všetkom používať zdravý rozum.

1 komentár:

  1. Toto je veľmi rozumné a páči sa mi to. Som rada že som Ťa objavila, zabehnem tu určite častejšie. pekný večer prajem.

    OdpovedaťOdstrániť